HİZMETLERİMİZ / Dış Cephe Mantolama
DIŞ CEPHE MANTOLAMA
Görkem İnşaat binalarda dış cephe mantolama, ısı, ses ve su izolasyonu, bina boyama hizmetleri vermektedir.Hizmetlerimiz İstanbul, Çorlu, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale ile tüm Trakya bölgesine, Batı Karadeniz ile Marmara ve Kuzey Ege bölgelerinde aktif olarak yürütülmektedir.
ISI YALITIMI NEDİR ?
Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemlerdir. Sürekli artan enerji faturaları ısınma için ayrılan bütçeleri de arttırmaktadır. Tüketilen toplam enerjinin 1/3 kadar oranının konutlar için sarf edildiği düşünüldüğünde ısı yalıtımı artık bir ihtiyaç durumuna gelmiş bulunmaktadır. Enerji tasarrufunun yanında ısı yalıtımı, konutların ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, arzu edilen konfor şartlarını sağlamak, sağlıklı bir yaşam sürmek, çevre kirliliğini azaltmak ve sağlıklı bir çevre oluşturmak için hayata geçirilmesi gereken bir uygulamadır.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ
Binaların iç ortamları ile dış ortamlarını birbirinden ayıran ve bina zarfı olarak da bilinen dış duvarlar, pencereler, kapılar, tavan, çatı ve diğer döşemelerden oluşan yapı elemanları dış etkenlerden korunmalıdır. Binalarda ısı kaybeden yüzeyler doğru yalıtılmazsa ısı kaybı ve buna bağlı olarak da enerji maliyetleri artmaktadır. Özellikle müteahhitler ve kullanıcılar ısı kayıplarını göz ardı ederek konutların sadece dış özelliğine önem vermekte, konutların yapım aşamasında uygun olmayan yapı malzemeleri seçimi ve yapılmayan çok basit uygulamalar ile binanın kullanım ömrü süresince bina sahiplerinin bütçelerine hem de daha fazla yakıt tüketerek çevreye ve ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bu olumsuzlukları engellemek amacıyla 2000 yılında yürürlüğe giren Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği’ne göre yeni konutlar ısı yalıtım uygulaması gerçekleştirilmiş şekilde projelendirilmek zorunda olup eski binaların da 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Enerji kimlik belgesi temininin en önemli adımı da konutların ısı izolasyonu uygulamasının gerçekleştirilmiş olmasıdır. Binalarda ısı yalıtım kalınlığının optimum şekilde seçilmesi, ısıl konforun sağlanmasında ve bina enerji sınıfınını belirlenmesinde en önemli etkenlerden biridir.
NEDEN ISI YALITIMI YAPTIRMALIYIZ ?
Isı yalıtım uygulamaları ile konutlarınıza bir iyilik yapabilir ve..
Kışın soğuğu yazın ise sıcağı geçirmeyen ısı yalıtım sistemleri ile 4 mevsim kusursuz performans için kalıcı çözümlerden faydalanabilirsiniz.Doğru yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma giderlerinizde %40 -60 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz. Siz konforun keyfini sürerken elde edilen enerji tasarrufu sayesinde ısı yalıtım maliyeti 3 kış sezonunda amortisman süresini dolduracaktır.Evlerinizde rutubet değil huzur olsun.. Isı yalıtım uygulamaları ile konutlarınızı küf ve nemden uzak tutarak sağlıklı ve rahat yuvanızın tadını çıkartabilirsiniz.Isı yalıtım uygulamaları ile konutlarınızda sağlayacağınız konforun yanısıra olumsuz dış etkenlerden koruyarak bakım, onarım vb. masraflarınızı azaltabilirsiniz.Isı yalıtım uygulamaları Türkiye ve Avrupa Standartlarına uygun ve ekolojik dengeyi korumaya yardımcı bir sistemdir. Kömür ya da doğalgaz gibi fosil yakıtların tüketiminin azaltılması ile cüzdanınız kadar doğanın da yüzünü güldürebilirsiniz. Dış cephe ısı yalıtımı ile zararlı emisyonların etkisinin azalmasına yardımcı olabilir ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakılmasını sağlayabilirsiniz.
ISI YALITIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Isı yalıtım uygulamasında en az 3 cm ve üzeri ısı yalıtım levhasının kullanılması doğru olacaktır.Gerçekleştirilen ısı yalıtım uygulamalarında m² başına en az 6 adet mekanik tespit dübeli kullanılması gerekmektedir.Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında kullanılacak malzemelerin birbirleri ile uyum göstermesi ve kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem arz etmektedir. Isı yalıtım levhalarının dizimleri kabul görmüş biçimlerde gerçekleştirilmelidir. Bu sayede hem ısı köprülerinin oluşması engellenmiş olacak hem de levhaların üzerine basınç uygulayacak ağırlığın dengeli şekilde dağılmasını sağlayacaktır.İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı izolasyon uygulamalarının mutlaka dış cephelerde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle hem yapı malzemelerinin ısı depolama özelliğinden yararlanılmış olacak hem de yapı malzemeleri tüm dış etkilerden korunacaktır. Konutların iç cephelerinde gerçekleştirilen ısı yalıtım uygulamaları küflenmeye ve rutubete neden olacağından zamanla binalara yarardan fazla zarar verecektir.Isı yalıtım (mantolama) uygulamasının kalitesi ve verimliliği kullanılan malzeme ile birlikte uygulamacı personelin bilgi ve becerilerine de bağlıdır. Uygulama aşamalarının tümü teknik personel tarafından kontrol edilmeli, olası riskler uygulama aşamasında önlenmelidir.
ISI YALITIMI NASIL YAPILIR ?
ISI YALITIM AŞAMALARI
Yüzey Hazırlık.
Subasman Profili Yerleştirme.
Isı Yalıtım Levhaları Yapıştırma.
Isı Yalıtım Levhaları Dübelleme.
Köşe Profilleri Yerleştirme.
Fileli Sıva Uygulama.
Dekoratif Kaplama ve Dış Cephe Boya.
ISI YALITIM UYGULAMASI
Dış cephe ısı yalıtım uygulaması yapılacak yüzey tozdan, kirden, yağdan ve nemden arındırılmaktadır. Dökülme ya da kabarma olan bölgeler tel fırça ile temizlenmekte, çatlak ve kırık bölgeler dolgu malzemeleri ile tamir edilmektedir.
Kullanılacak ısı yalıtım levhalarının su basman profiline uzun kenarı zemine paralel gelecek şekilde yerleştirilerek düzgün bir hat oluşturması sağlanmakta ve çerçeve metodu ile yapıştırıcı sürülen levhalar, subasman profiline oturtularak duvara yapıştırılmaktadır.Isı yalıtım levhalarının yapıştırılacak yüzeylerinin kenarları boyunca çerçeve metodu ile yapıştırma harcı sürülmekte, levhaların ortalarına noktasal yapıştırma harcı uygulanarak ve uygunluğu kabul görmüş dizim yönetimi ile duvara yapıştırılmaktadır. Levhaların duvara yapıştırılması esnasında ısı köprülerinin oluşmasını engellemek amacıyla kenarlardan taşan harçlar mutlaka temizlenmektedir.
Yapıştırma işleminde kullanılan harcın kurumasından sonra (ortalama 24 saat) rüzgar ve türbülans etkilerini önlemek amacıyla dübelleme işlemi yapılmaktadır. Uluslararası standartlar doğrultusunda uygulamalarda m² başına 6 adet tespit dübeli kullanılmaktadır.Köşelerde su ve rüzgar etkileriyle oluşabilecek ayrılma risklerini engellemek ve düzgün köşeler elde etmek için köşe profilleri yerleştirme işlemi yapılmaktadır. Dilatasyon, damlalık, denizlik vb. malzemeler gerekli yerlere uygulanmaktadır.
Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva uygulaması yapılmakta ve donatı filesi sıvanın içine gömülecek şekilde yerleştirilmektedir. Sıva kurumadan daha kalın olan ikinci kat sıva uygulamasının yapılması gerekmektedir.Sıva uygulaması tamamen kuruduktan sonra çimento esaslı, mala ile uygulanan son kat dekoratif kaplama yüzeye tekstürlü bir efekt verilerek uygulanmakta ve akrilik dış cephe boya uygulaması yapılarak dış cephe ısı yalıtım işlemi sonlandırılmaktadır.
ISI YALITIM MALZEMELERİ
Bitişik yapı malzemelerinin ısı iletim direncini artırmak ya da dışarıya kaçan ısı miktarının minimuma indirmek için kullanılan TS 825 ve Alman DIN 4108 normlarına göre ısı iletim katsayısı 0,060 kcal/mh oC değerinin altında olan malzemelere ısı yalıtım malzemesi, bu değerin üzerinde kalan malzemeler de yapı malzemesi olarak adlandırılmaktadırlar. Isı yalıtım malzemeleri yapıların duvar, çatı ve döşemelerini oluşturan yapı elemanlarında ve tesisat sistemlerinin yalıtımında kullanılabilirler. Bu malzemeler ile birlikte pencerelerde kullanılan nitelikli doğramalar ve yalıtım camı üniteleri de etkin ısı yalıtımında büyük önem taşımaktadır. En iyi ısı yalıtım malzemelerini net bir şekilde seçebilmek için ısı yalıtım malzemelerinin özelliklerini iyi bilmek gerekmektedir.
ISI YALITIM MALZEMELERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır.
Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır.
Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır.
Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır.
Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır.
Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır.
İlk özelliğini kaybetmemelidir.
Yanıcı olmamalıdır.
Uzun ömürlü olmalıdır.
Taşımaya elverişli ve insan sağlığına zarar vermemelidir.
Ekonomik ve temin edilebilir olmalıdır.
ISI YALITIM MALZEMELERİNİN FİZİKSEL ŞEKİLLERİ
Sıcak ve soğuk yüzeylerin yalıtılmasında çeşitli doğal ve yapay malzemeler kullanılmaktadır. Birçok uygulama gevşek dolgu olarak yapılabilmekte, böyle durumlarda yalıtım malzemesi yalıtılacak yere dökülmektedir. Sıcak ve düzgün olamayan yüzeylerde uygulanacak esnek bir malzeme ile yüzeye esnek özellik kazandırılarak yalıtımın ömrü uzatılmaktadır.
ISI YALITIM MALZEMELERİNİN İÇ YAPISI
* Taneli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Bu tür ısı yalıtım malzemeleri tanecikli bir yapıya sahip olup, uygulamada malzemeler arasında hava boşlukları bulunmaktadır. Taneciklerin düzensiz olması nedeniyle hava hareketleri oldukça azdır. Bu nedenle taşınım yoluyla ısı transferi düşüktür.
* Lifli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Malzemelerin lifleri arasındaki serbest hava kanallarının genişliği ve sayısı nedeniyle yoğunlukları düşüktür. Lifler arasında oluşan hava tabakaları taşınım oluşacak ısı transferlerine karşı direnç oluşturmakta ve ısı transferini en aza indirmektedir.
* Hücreli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Hücreli ısı yalıtım malzemelerinin taşınım yoluyla ısı transferini en aza indirmek için hücrelerin mümkün olduğunca küçük olması gerekmektedir.
* Reflektif Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Bu tür malzemeler yutma katsayısının düşük olması nedeniyle ısının büyük bir kısmını geri yansıtmaktadırlar.
* Son Grup Isı Yalıtım Malzemeleri
Yukarıdaki dört grup malzemenin iki ya da daha fazlasının karışımından meydana gelmektedirler. Gerçekte tüm özellikleri bir arada barındıran bir ısı yalıtım malzemesi bulmak mümkün değildir.
ISI YALITIM MALZEMELERİNDEN BEKLENEN ÖZELLİKLER
Isı İletkenlik
Yalıtım anaçlı kullanılan malzemelerin, gözenekli veya lifli yapıda olmaları nedeniyle ısıl iletkenlikleri düşük olmaktadır. Şekilsiz yapıdaki katılar, kristal yapıdaki katılara göre daha çok gaz boşluklarına sahiptir. Bu nedenle bu tip malzemelerin ısıl iletkenlikleri daha küçüktür. Isı yalıtım malzemeleri arasından seçim yapılırken diğer tüm faktörlerin eşit olması durumunda en düşük ısıl iletkenliğe sahip malzemenin seçilmesi yapılacak uygulamadan beklenen tasarrufun sağlanması bakımından önem taşımaktadır.
Mekanik Hasara Karşı Direnç
Isı yalıtım malzemeleri mekanik olarak zayıf olmaktadırlar. Bu nedenle nadiren korumasız olarak kullanılabilirler. Yalıtım uygulamasından sonra yalıtımın üzeri çoğu zaman koruyucu bir tabaka ile örtülmektedir.
Absorbsiyona Karşı Direnç
Isı yalıtımında kullanılan malzemelerin sıcaklığa bağlı olarak ısıl iletkenliğinin artması nemi absorbe etmemesine neden olmaktadır. Yapılan yalıtım uygulaması nemli ya da atmosferik şartlarda ise yalıtımın üst tarafının su geçirmez bir tabaka ile örtülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan uygulamada bozulmalar yaşanabilmektedir.
Yanmaya Karşı Direnç
Isı yalıtım malzemelerinin yanmaya karşı direnç özelliğinin bulunması gerekmektedir. Gerçekleştirilecek uygulamada ısı yalıtım malzemeleri belirtilen derecenin üzerinde bir sıcaklıkta çalıştırılmamalıdır. Malzemelerin sıcaklığa dayanma limiti maksimum yüzey sıcaklığının daima üzerinde olmak durumundadır.
Yeniden Kullanımı
Plastik yalıtım malzemeleri hariç diğer birçok malzemenin yerini değiştirmek mümkündür. Metal malzemelerin yer değiştirmesi kolaydır. Plastik malzemelerin hasara karşı ufakta olsa bir direnci vardır fakat yeniden kullanılması uygun değildir.
Ekonomik Olması
Amacına uygun malzeme seçimi ve malzemenin ekonomik yalıtım kalınlığı, yalıtımın maliyetinin belirlemektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hangi malzemenin hangi ortam ve kalınlıkta ve uzun ömürlü kullanılabilirliğinin seçiminin yapılmasıdır. Yalıtımın üzerinde kullanılan koruyucu tabaka ve örtüler yalıtımın ömrünü uzatmaktadır.
Sağlık Tehlikesi
Yalıtım için kullanılan malzemelerden çıkan ve solunum yoluyla ciğerlere gidebilecek tozlar insan sağlığına zarar verebilir. Özellikle asbest insan sağlığına en çok zarar veren malzemedir. Bu tür malzemelerin kesiminin çalışma ortamından uzak bir yerde yapılmalıdır. Bazı izolasyon malzemeleri ise deri ile temas ettiğinde kaşıntıya sebep olur, bu tür malzemeler mutlaka eldiven ile taşınmalı ve uygulanmalıdır.
BİNA YALITIMINDA KULLANILAN ISI YALITIM MALZEMELERİ
Dış duvarlarda yapılacak ısı yalıtımı için malzeme seçimi ve seçilen malzemenin kalınlığı önemli iki faktördür. Seçilecek malzemenin bünyesine kesinlikle su almaması gerekmektedir. Ayrıca buhar difüzyon direncinin yüksek olması, basınç ve darbe dayanımı, sıcak tutuculuk ve ısı iletim katsayısı gibi kriterler de önem arz etmektedir.
Cam Yünü
Ergimiş camın çeşitli yöntemlerle lif haline getirilmiş halidir. Hammaddesinin esasını silis kumu oluşturmaktadır. Bakalitli ve bakalitsiz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Bakalitli Cam Yünü
Yoğunluk : 10/80 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : +230 oC ye kadar.
Isı İletim Katsayısı : 20 oC ortalama sıcaklık için 0,040 W/mK
Su Buhar Geçişi : 542 µgm/Nh
Bakalitsiz Cam Yünü
Yoğunluk : 130 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : +555 oC ye kadar.
Isı İletim Katsayısı : 50 oC ortalama sıcaklık için 0,045 W/mK
Taşyünü
Bazalt, kireç taşı, dolomit gibi gibi minerallerden elde edilen lifli ısı yalıtım malzemeleridir. Yüksek ve düşük yoğunlukta olmak üzere iki çeşit üretilmektedirler.
Yüksek Yoğunluklu Taşyünü
Yoğunluk : 100 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : 0 / 800 oC
Isı İletim Katsayısı : 50 oC ortalama sıcaklık için 0,043 W/mK
Su Buhar Geçişi : 542 µgm/Nh
Düşük Yoğunluklu Taşyünü
Yoğunluk : 33 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : 0/800 oC
Isı İletim Katsayısı : 50 oC ortalama sıcaklık için 0,043 W/mK
Su Buhar Geçişi : 542 µgm/Nh
Genleştirilmiş Polistren ( EPS ) Isı Yalıtım Levhaları
Polistren sert köpük yapay organik bir izolasyon malzemesidir.
Yoğunluk : 15/30 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -100 / +80 oC arası.
Isı İletim Katsayısı : 10 oC ortalama sıcaklık için 0,033 W/mK
Su Buhar Geçişi : 25 µgm/Nh
Extrüde Polistren ( XPS ) Isı Yalıtım Levhaları
Polistren sert köpüğün banttan çekilerek üretilen tipidir.
Yoğunluk : 45 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -60 / +75 oC arası.
Isı İletim Katsayısı : 10 oCortalama sıcaklık için 0,026 W/mK
Su Buhar Geçişi : 0.15 / 0.075 µgm/Nh
Poliüretan Köpük
Poliüretan iki kimyasal maddenin (poliol ve izosiyonat) karşımları arasında havanın yardımıyla köpürüp sertleşmesinden elde edilen plastik esaslı bir köpüktür.
Yoğunluk: 50 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -180 / +110 oC arası.
Isı İletim Katsayısı : 10 oC ortalama sıcaklık için 0,046 W/mK
Su Buhar Geçişi: 0 µgm/Nh
Fenol Köpüğü
Fenol, formaldehit bakalitine anorganik şişirici ve sertleştirici maddeler katılarak elde edilmektedir. Muhtelif yoğunluklarda sert fakat kırılgan, küçük gözenekli ve yüzeyi sürtünmeyle tozlaşan bir yapıya sahiptir.
Yoğunluk : 30/35 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -180 / +120 oC arası.
Isı İletim Katsayısı : 0,04 W/mK
Su Buhar Geçişi : 6.8 µgm/Nh
Cam Köpüğü
Cam köpüğü levhalar, çok sert basınca dayanıklı, kolay kırılabilen, sürtünmeye dayanıksız, yüzey sürtünmesi ile kolay tozlaşabilen ısı yalıtım malzemesidir.
Yoğunluk : 135 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -260 / +430 oC arası.
Isı İletim Katsayısı : 10 oC ortalama sıcaklık için 0,046 W/mK
Su Buhar Geçişi : 0 µgm/Nh
TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN BAZI YALITIM MALZEMELERİ
Camyünü : ( TS 901 – EN13162 )
Taşyünü : ( TS 901 – EN13162 )
Expande Polistren (EPS) : ( TS7316 – EN13163 )
Extrüde Polistren (XPS) : ( TS11989 – EN13164 )
Poliüretan Köpük (PUR) : ( TS EN 13165 )
Cam Köpüğü : ( TS EN 13167 )
Fenol Köpüğü : ( TS 2193 – EN 13166 )
Polietilen Köpük : ( TS 418 – EN 12201 )
Mantar Levhalar : ( TS 304 )
Ahşap Lifli Levhalar : ( TS 304 )
Ahşap Yünlü Levhalar : ( TS EN 13171 )
Genleştirilmiş Perlit (EPB) : ( TS EN 13169 )
Genleştirilmiş Mantar (ICB) : ( TS EN 13170 )
İTHAL EDİLEN BAZI YALITIM MALZEMELERİ
Seramik Yünü
Melamin Köpüğü
Poli İzosiyonat Köpük
PVC Köpük
Vermikulit
Elastomerik Kauçuk Köpüğü
Knauf Vidipan
Aqua Panel Meşli Çimento Bazlı Yalıtım Malzemeleri
MANTOLAMA
Binalarda ısı yalıtımı için içten, dıştan ve sandviç duvar olmak üzere 3 farklı yöntem uygulanır. Isı köprülerinin oluşumunu önlemek ve yalıtımın sürekliliğini sağlamak için yapılan en iyi uygulama mantolama uygulamasıdır. Dış cephe mantolama uygulaması yapı fiziği açısından en uygun olan ısı yalıtım sistemidir.
Mantolama mevsim şatlarına göre ısı kayıp ve kazançlarını engellemek için bina dış kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Teknik olarak ise ısı köprüsü oluşturmadan gerekli ısı iletim katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeyine yapılan ısı izolasyonudur.
MANTOLAMANIN AVANTAJLARI
Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl vb.. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engeller.
Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önler.Dış duvarlarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5 oC kadar çıkabilmektedir.
Bina dış duvarları dış ortamın tüm etkilerinden korunur.
Yoğuşma riski en aza indirilir.
Hem ısı hem de su yalıtımı sağlar
Tekniğe uygun yapılmış bir mantolama uygulaması %50 ye varan ısı tasarrufu sağlar.
Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz, bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olur.
Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlar.
Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları korozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatır.
MANTOLAMA NERELERE YAPILIR
Binaların dış duvarlarına, çatılarına, toprak temaslı mahallere, katları ayıran döşemelere, depo garaj gibi ısıtılmayan bölümlere bakan kısımlara ve soğuk hava depolarına mantolama uygulaması yapılabilir.
MANTOLAMA NE KADAR SÜREDE YAPILIR
Mantolama uygulaması orta büyüklükteki bir bina için ortalama 1-4 hafta arasında sürmektedir. Hava koşulları, binanın büyüklüğü, uygulamada çalışacak personel sayısı bu süreyi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Kuvvetli rüzgar, sis ya da yağmurlu hava koşullarında mantolama uygulaması yapılmamalıdır.En ideal zaman, uygulama yapılacak dış yüzeyin ve ortam sıcaklığının en az +5 oC olduğu dönemdir.
MANTOLAMA SİSTEMLERİ NASIL KORUNUR
Eski binalarda mantolama tatbikatları öncesinde klimaların, antenlerin, tabelaların, çamaşır demirlerinin tümünün sökülmesi gerekmektedir. Sistemin ana prensibi hiçbir aralık kalmadan cephenin tamamının ısı yalıtım levhaları ile kapanması olduğu için söz konusu unsurların mantolama sonrası cepheye monte edilmemesi çok daha sağlıklı bir karar olacaktır. Yine eski binalarda daire doğramalarının değiştirilmesi düşünülüyorsa mantolama öncesi bu değişikliğinde yapılması da sistemin zarar görmemesi adına önemli katkı sağlayacaktır. Bazı binalarda zemin katlar araç otoparkına cephelidir. Bu tip durumlarda cephe duvarının önüne çiçeklik, çit veya araçlar için lastik bar demirlerinin konması istenmeyen kaza risklerini ortadan kaldıracaktır. Bina yönetimlerinin mantolama sonrası kat malikleriyle beraber ortak karar alarak ilerleyen dönemlerde de dış cephe ısı yalıtım sistemlerine özel yönetim tedbirleri alınması herkesin ortak çıkarına olacaktır. Tüm bu tedbirlere rağmen onarım isteyen bir durum söz konusu olduğunda binanızın uygulamalarını yapan firmayla görüşüp yardım talep etmeniz doğru bir seçim olacaktır. Yapınızın ömrü ve sizin yaşam alanınızın sağlığı açısından günümüz yapı sektörünün en geçerli çözümü olan dış mantolamanın avantajlarından sonuna kadar faydalanmanız yine sizin elinizdedir.
MANTOLAMA HESAPLAMA
Mantolama uygulamaları öncesinde önemli olan hususlardan biri de binanın ihtiyacı olan yalıtım seviyesine ulaşmak için kullanılacak malzemelerin seçilmesi ve malzemelerin sarfiyatıdır. Malzeme sarfiyatının hesaplanması için öncelikle binanın ölçümü yapılmalıdır.
BİNA ÖLÇÜM AŞAMALARI
* Çalışma yapılacak cephe sayısı tespit edilir.
* Cephelerin eni ve boyu ayrı ayrı ölçülür.
* Cephedeki boşluklar ( pencere, balkon,kapı vb.) ayrı ayrı ölçülür.
* Tüm cephelerin toplam alanı hesaplanır.
* Cephedeki tüm boşlukların ( pencere, balkon,kapı vb.) toplam alanı hesaplanır.
* Toplam cephe alından, tüm boşluklar düşüldükten sonra uygulama yapılacak alan m2 cinsinden belirlenir.
DIŞ CEPHE KAPLAMA
Dış cephe kaplamaları konutlara zarar veren yağmur,rüzgar,kar,güneş gibi dış hava koşullarına karşı etkin bir koruma sunarken aynı zamanda estetik olarak binanın mimari tarzını tamamlamak için de kullanılır. Dış cephe kaplaması ses iletimi en aza indirirken, ısı ve su yalıtımı da sağlayarak binanın ömrünü de uzatır.
Kaplama malzemeleri genellikle binanın tasarım ve estetik görünümüne uygun olarak seçilir ve uygulanır.Türkiye’de ağırlıklı olarak ahşap, prekast, american siding, yalı baskı kaplamaları, kompozit (alucobont), granit, alüminyum, doğal taş ve cam cephe kaplamaları kullanılmaktadır, Amerika,Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde dış cephe firmaları yaygın olarak (ısıl şartlara bağlı olarak) ahşap dış cephe kaplamalarıyla birlikte, american siding dış cephe kaplamaları kullanılmaktadır.
DIŞ CEPHE KAPLAMA MALZEMELERİNİN ÖZELLİKLERİ
Atmosferin kimyasal etkilerine dayanıklı olması,
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden bozulmaması,
Sıcaklık farkları dolayısıyla oluşacak genleşme ve daralmalardan zarar görmemesi,
Yağış sularından bozulmaması ve suyu içine almaması,
Don etkisiyle bozulmaması,
İçten gelen ve iç yüzeyde oluşan buharın dışarıya çıkmasına engel olmaması gibi temel özelliklere sahip olmaları gerekir.
Yapı fiziğiyle ilgili olan bu özelliklerinin yanı sıra malzemeler binanın görünen yüzünü oluşturduğu için, doku özellikleriyle birlikte estetik yönden de binayı güzelleştirecek niteliklere sahip olması beklenir.
Dış cephe kaplama malzemeleri uygulama bakımından temelde 5 grupta ele alınır.
Dış Sıvalar
Yapıştırıcıyla Tespit Edilen Plaka Halindeki Kaplamalar
Doğal ve Yapay Taş Plakalar
Prefabrik Duvar Kaplama Panelleri
Giydirme Cepheler
Dış cephe kaplama genellikle inşaat imalat aşamasında yapıldığı için eski konutlarda uygulamak hem masraflı hem de zahmetli bir iştir. Binalara sonradan yapılabilecek dış cephe kaplamalarının en popülerleri, hızlı uygulanabilirlik ve ekonomik sebeplerden dolayı dış cephe mantolama uygulaması ve siding dış cephe kaplamalarıdır. Her iki dış cephe kaplama sistemi de hem ısı hem de su yalıtımı sağlar, uzun yıllar dayanıklılıklarını korurlar ve estetik olarak yaşam alanlarımızı güzelleştirirler.
DIŞ CEPHE KAPLAMA NASIL YAPILIR (Mantolama)
Subasman Profili Uygulaması : Kullanılacak kaplama levhası kalınlığına göre subasman profilinin ebatları belirlenir. Profil duvara su terazisi ile düzgün bir hat oluşturacak şekilde ayarlanır ve dübel ile tespit edilir.
Kaplama Levhalarının Yapıştırılması : Hazırlanan yapıştırma harcı levhalara çerçeve metodu ile uygulanır ve dış yüzeyin altından başlanarak boşluk kalmayacak şekilde şaşırtmalı ( tuğla dizimi ) olarak yerleştirilir. Levhaların birleştitği kenarlarda yapıştırıcının taşmamasına dikkat edilmelidir.
Kaplama Levhalarının Dübellenmesi : Rüzgar ve türbülans etkilerini önlemek için mekanik tespit elemanı olarak plastik dübel kullanılmaktadır. Kullanılacak dübel sayısı levha tipine,hava şartlarına ve bina özelliklerine göre belirlenir ve uygulanır. Dübeller dış cephe kaplama levhalarının ortasına ve diğer levhalar ile birleştiği ek yerlerine denk gelecek şekilde uygulanır.
Kenar ve Köşe Uygulamaları : Kenar ve köşeler en fazla mekanik zorlanma etkisinde kalan bölgelerdir ve korunması gerekir. Bu bölgeyi korumak ve çatlama riskini azaltmak için alüminyum ya da fileli plastil köşe profili kullanılmalıdır.
Fileli Sıvası Uygulaması : Kaplama sıvası çelik mala ile levhaların üzerine uygulanır. Donatı filesi sıva harcı henüz taze ve kurumamışken sıvanın içine gömülmelidir. Olası çatlakları önlemek için file ek yerlerinde 10 cm birbiri üzerine binili olarak uygulanmalıdır. Uygulanan sıvanın kalınlığı iki katta 3-4 mm olmalıdır.
Son Kat Dekoratif Kaplama : İlk kat sıva tamamen kuruduktan sonra tekstürlü son kat sıva uygulaması yapılabilir. Yağışlı havalarda malzeme özelliğini kaybedeceği için uygun hava koşullarında uygulama yapılmaması tavsiye edilir. Yeterli eleman sayısı ise hızlı bir şekilde ara vermeden uygulanmalıdır.
Dış Cephe Boya Uygulaması : Dış cephelerde boya uygulaması iki kat olarak fırça,rulo veya püskürtme ile cepheye uygulanmalıdır.
Dış cephe kaplama ile ilgili detaylı görsel bilgi için bilgilendirici videolarımızı izlemenizi tavsiye ederiz.